Dalyan, Turkije
15 juni 2011 - Roosendaal, Nederland
Hier even een kort verslagje van onze trip naar Dalyan in Turkije. We zijn op zaterdag 4 juni vertrokken vanaf Dusseldorf Airport naar Dalaman. Na een taxirit van zo’n 20 minuten kwamen we dan aan in Dalyan. Dalyan ligt zo’n beetje tussen Marmaris en Dalaman in aan de Lycische kust. Het is bekend om zijn natuurgebied, dat dan ook de Turkse Biesbosch genoemd wordt. Ook het strand is bijzonder, omdat er helemaal geen hotels op staan, vanwege de met uitsterven bedreigde Caretta schildpad. De schildpadden komen ’s nachts op dit strand om hun eieren te leggen, dus alle mensen mogen tot maximaal 20.00 uur op dit strand aanwezig zijn, daarna is het strand dus weer helemaal voor de schildpadden.
In Dalyan hadden een appartementje in een kleine familiehotel. We hebben niet alle dagen aan het strand gelegen, maar ook wel het een en ander ondernomen. Zo hebben we een fiets gehuurd en zijn we naar een restaurant aan het natuurgebied gefietst om de zoetwaterschildpadden te voeren (er zijn er daar genoeg, ze lopen zelfs gewoon over de weg). Ook hebben we daar nog even door het natuurgebied op een waterfiets gefietst. Verder hebben we een auto gehuurd en zijn we naar de kloof van Saklikent gereden en vervolgens naar Oludeniz. Dit is ook een leuke badplaats, maar dan een heel stukje drukker dan in Dalyan. En voordat we naar Turkije vertrokken , hadden we al bedacht dat we hoe dan ook de opgraving van Ephesus wilden zien. Omdat Ephesus zo’n 3,5 uur rijden van Dalyan ligt, hebben we wederom een auto gehuurd, maar deze keer ook een chauffeur om ons er heen te brengen. Ephesus is beroemd om de grootte van de opgraving en vooral de bibliotheek spreekt erg aan. Tenslotte moesten we natuurlijk op de laatste dag ook nog even de Caretta schildpadden gaan bekijken, die vlak bij het strand rondzwommen. Elke ochtend worden die een beetje gevoerd, zodat de toeristen deze bijzondere dieren kunnen bekijken.
2e Pinksterdag zat er het er alweer op en zijn we in alle vroegte weer terug naar huis vertrokken.
Nou, dat was dan even in het kort onze trip naar Turkije. De foto’s die we geplaatst hebben, zeggen waarschijnlijk meer dan genoeg.