Kaunas, Kleipeda en Jurmala
22 augustus 2017 - Jurmala, Letland
Hoi allemaal,
Zo inmiddels alweer verschillende plaatsen verder. Wat vliegt de tijd voorbij zeg. Na
Vilnius zijn we via het kasteel van Trakai ( dat sprookjesachtig middenin een meer ligt) doorgereden naar de 2e grootste stad van Litouwen, Kaunas. In Kaunas natuurlijk weer door het oude stadscentrum gedwaald en ook het kasteel van Kaunas even bekeken. 's Avonds hebben we in de flaneerstraat van Kaunas heerlijk gegeten bij de Griek. Wat restaurants betreft: de mensen in deze landen zijn gek op Sushi en Italiaans en verder kun je hier zo'n beetje hetzelfde eten als bij ons. Met het verschil dat je in restaurants altijd kunt kiezen uit divers bereide aardappelen of rijst en groente.
Na Kaunas door naar Klaipeda, de belangrijkste havenstad. Omdat we bij aankomst daar een klein beetje regen hadden, zijn we een groot winkelcentrum in gedoken om daar te lunchen en even te winkelen. Het weer dat we hebben gehad is erg goed,
gemiddeld 25 graden, soms zelfs 27-29 graden. De andere dag op zoek naar de ferry, die ons naar het schiereiland Neringa ( ook wel de Koerse Schoorwal)kon brengen. Die gevonden te hebben, overgestoken om daar het half Russisch half Litouws natuurgebied te verkennen. Het schiereiland is totaal 98 km lang en 350 m- 1 km breed. Eerst tot aan de Russische grens gereden en het stadje Nida bekeken, toen terug gereden om de Dode Duinen te beklimmen. Deze duinen waren ooit wandelende duinen, maar worden nu door vegetatie op zijn plaats gehouden. Ook de heksenheuvel, met allerlei houtsnijwerken, moesten we natuurlijk even zien. Rond 18.00 uur zijn we in de rij gaan staan om de ferry terug te nemen. Aangezien het een lange rij was, hebben we over een overtocht van 5 minuutjes, zeker anderhalf uur gedaan. Vervolgens ook nog gauw doorgereden naar Palanga, de badplaats van Litouwen. Een erg leuke en bruisende plaats waar een lange straat vol met restaurants, barretjes en kermisattracties uiteindelijk door loopt op de pier.
Gisteren stond er een lange autorit op het programma, deze keer een dikke 3,5 uur waarbij we onderweg 2 stops ingelast hadden. De eerste was bij de heuvel der
kruizen. Een bedevaartsoord dat bekend staat om een heuvel waarop naar schatting 50.000 kruizen staan. Niemand weet t precieze aantal, maar veel bedevaartgangers brengen een kruis mee om de verzameling nog groter te maken. De 2e stop hebben we gemaakt bij het kasteel van Jelgava. Dit kasteel is voor de helft museum en de andere helft wordt gebruikt door de universiteit van de stad. Uiteindelijk was de eindbestemming Jurmala, de badplaats van Letland. Hier zijn we ooit al eens eerder geweest, toen we Riga bezocht hebben. Jurmala heeft een heel
breed en wit strand en heeft veel kleurige houten huizen met een aparte bouwstijl. Vandaag even een dagje relaxen, waarna we morgen nog een nachtje in Riga slapen. Donderdag eind van de middag vliegen we weer terug naar huis, dus we hebben nog anderhalve dag in Riga. Voor ons genoeg, omdat we Riga al eens tijdens een stedentrip bezocht hebben. Toen lag er al sneeuw, nu staan de terrassen buiten. In elk geval een leuke stad, waar ook veel te zien is, mocht je er eens naar toe willen.
Wij hebben in elk geval een leuke rondreis gehad. De mensen in Litouwen zijn het knapst, in Letland het vriendelijkst. Je vindt in alle 3 de landen nog geen papiertje of kauwgom op straat. Wat betreft bezienswaardigheden vonden wij Litouwen het interessantst. Vilnius is de leukste stad. Rondrijden in deze landen gaat vanzelf. Alleen in Litouwen vind je snelwegen, in de andere landen zijn het meestal 2-baans wegen waar je max 90 km/ uur mag.
Maar een combi van deze 3 landen is zeker aan te raden.
Liefs van ons,

Wie weet gaan we dat ook nog eens doen....
Geniet er nog van en goede reis terug!
Liefs van Tineke
Weer genoten van jullie rondreis met schitterende foto's veel plezier nog de laatste dagen,goede reis terug.
Ookhet eten vind ik leuk te lezen. En dan de hamvraag... wat kost een wijntje zoal ????
X marga
Dikke kus, Elly