Juffereh en slaveneiland
1 april 2016 - Serrekunda, Gambia
Esamade allemaal,
Terwijl we hier de laatste uurtjes nog even van de zon genieten, nog een verslagje van ons bezoek aan James eiland. Gisteren stond Bouba al om 8 uur 's ochtends in ons hotel om ons op te halen. ( hoezo vakantie als je zo vroeg op moet staan??). Hoe dan
ook moesten we vroeg op pad omdat we op tijd in de haven van Banjul moesten zijn voor het vertrek van de boot. Onderweg kan het erg druk zijn om over de brug te komen en er stond inderdaad een hele rij auto's.
Ruim op tijd waren wij op de boot die uiteindelijk pas 9.40 uur vertrok richting Juffereh. Juffereh en James eiland zijn beroemd vanwege het verhaal van Kunta Kinteh. De schrijver Alex Haley is op zoek gegaan naar zijn roots en kwam uiteindelijk in Juffereh uit waar Kunta Kinteh gewoond zou hebben. In Juffereh aangekomen hebben we de familie van Kunta Kinteh en het museum bezocht. Onderweg wordt je overal toegezongen door groepen kinderen en volwassenen die je van alles en nog wat willen verkopen. Al onze pennen en potloden e.d. die we hadden mee genomen hebben we daar achter gelaten in de hoop dat t ook echt naar de scholen in het dorp gaan.
Na het bezoek aan Juffereh kregen we een uitgebreide maaltijd op de boot, voordat we
overstapten op kleine bootjes voor het bezoek van James eiland. Het eiland waar de slaven vast zaten, voordat ze als vee op transport gingen. Indrukwekkend en totaal onbegrijpelijk hoe men in die tijd met mensen omging.
Op de terugweg op de boot hebben we ons kunnen vermaken met de dolfijnen die
rond de boot zwommen en vrolijk hun kunstjes voor ons vertoonden. Uiteindelijk kwam de boot pas na 18.00 uur weer aan in de haven, waarna we ook nog een bezoekje aan de markt van Bakau gebracht hebben. Even anderhalve kilo (!) maggi blokjes gekocht om die vervolgens weer in Nederland te bezorgen.
Vanavond om 23.00 uur vertrekt onze vlucht alweer naar Nederland, waarmee er alweer een eind is aan ons bezoek aan dit fascinerende land.
Liefs en tot morgen weer!
Maria en Petra

Inmiddels jullie verhalen allemaal gelezen. Sorry voor de late reactie.
Omdat we 3 weken zonder internet hebben gezeten , liep ik veel achter met mijn mail; ook wel wat gemist.....
Maar fijn dat jullie weer een leuke vakantie hebben gehad!
Groetjes van Tineke