De Etna
Hoi lieve allemaal,
Ons dagje strand, is uiteindelijk een middagje geworden ( 10x raden waarom....... weer verkeerd gereden natuurlijk), maar het was heerlijk relaxed. Het leek zelfs even of we ergens in Azië waren. Sophie uit Taiwan wilde graag een massage verkopen en uiteindelijk hebben we dat maar gedaan.
Gisteren stond ons bezoek aan de Etna op het programma. Om 6.00 uur ging de wekker, zodat we om 7.00 uur al aan het ontbijt zaten en om 8 uur wegreden. Rond half 10 kwamen we aan op de parkeerplaats bij de kabelbaan. Dit ligt op een hoogte
van 1800 m. Het advies was om 's ochtends te gaan, omdat 's middags de kans op bewolking op de Etna groter is. Onderweg naar boven zie je overal al lava om je heen.
Aangekomen bij de kabelbaan, moesten we nog beslissen wat we zouden doen. In de omgeving van de kabelbaan rondkijken ( daar liggen al een aantal kraters, waar je zo op kunt) , met de kabelbaan naar boven en daar rondkijken of helemaal naar boven. In dat geval, ga je naar de top met een speciale bus en geeft een gids je uitleg. O ja, lopen is ook een optie, maar vanaf het middenstation ben je blijkbaar nog een uur of 4 onderweg en dat vonden wij geen optie. Het is ook wel erg steil hoor.
Uiteindelijk hebben we gekozen om toch naar de top te gaan. Geen goedkope optie, nl 63 euro pp. Enkel de kabelbaan was 30 euro. Maar goed, eigenlijk wisten we nog steeds niet wat de beste keuze was, dus op hoop van zegen naar boven. Bij aankomst op het middenstation, hadden we wel zoiets van ' o, is dit het nu' . Maar hopen dat het verder gaan met het busje meer op zou leveren. Dat bleek ook wel zo te zijn. De gidsen stonden ons op te wachten en lieten de stroom lava zien van 2 weken geleden. Sommige stenen waren nog steeds 100 graden celsius en dat voelde lekker warm aan onder je voeten. Temperatuur was bovenop nog steeds 14 graden, dus we troffen het. Niet koud, ondanks dat er hier en daar nog sneeuw lag.
V
ervolgens met het busje,weer naar een andere plaats, waar een soort lavameer te zien was in een krater. Een gigantische hoeveelheid lava was daar half maart in gestroomd. Je zag daar kraters in een krater. Je mag zo lang je wil overal rondkijken en rondlopen, er is wel een hoogtegrens aangegeven, en wanneer je klaar bent, neem je een volgend busje weer terug naar de kabelbaan. In ons geval, werd er op dat moment de hoogtegrens ( tot waar mensen mogen komen) verlaagd ( wij hadden geluk gehad en mochten vrij hoog komen) en werden mensen plotseling allemaal naar beneden gebracht. Gevolg alle busjes waren vol en lieten ons gewoon staan. Volgens de gids was de politie die dat aangaf, gewoon ' stupid' , maar toen wij uiteindelijk door een busje opgehaald waren en weer bij de kabelbaan aankwamen, kwamen er opeens allemaal donkere rookwolken uit de krater. Zo stom bleek de politie misschien toch niet te zijn.
Er wordt hier continu naar meetapparatuur gekeken of er activiteit is en afhankelijk daarvan, mag je wel of niet naar boven en wordt bepaald hoe hoog je eventueel mag.
Onze conclusie: als je de Etna bezoekt, ga tot bovenaan of kies ervoor om bij de parkeerplaats rond te kijken. Wij hebben het een leuke ervaring gevonden, maar is niet te vergelijken met de vulkanen die wij op Hawaii gezien hebben. Hier geen zwavellucht, stoom uit de grond of een rode gloed. De lava is hier ook anders, bruiner van kleur, met meer kleine stenen. Op Hawaii is de lava als een gestolde stroom, die pikzwart is. Zeer apart is hier wel dat je ruim 50 km ver kunt kijken, de zee ziet en dat je voor je gevoel op een gigantische hoogte zit, omdat de omgeving zo vlak is.
Vandaag ook nog het dorpje Taormina bezocht, dat hier vlakbij ligt. Een gezellig dorp,
vol toeristen en een heel mooi amfitheater dat uitkijkt op zee, Taormina en de Etna. Dit amfitheater wordt nog steeds gebruikt voor voorstellingen en heeft echt een prachtige ligging. Bekijk de foto's maar om een indruk te krijgen.
Morgen vertrekken we weer, deze keer naar Cefalú. Dit ligt aan de noordkant van het eiland, ten oosten van Palermo.
Dikke kus en liefs,
Maria en Petra

Zelfs de bus was eng!
Veel plezier in Cefalú en groetjes van Tineke
Toch speciaal hè, de tocht naar de Etna. Ik vond dat tenminste. Jullie zien weer heel wat.
Groetjes José
Leuk stadje Taormina, deed gezellig aan.
Naar de Etna tot de top gaan is bepaald niet goedkoop,
maar wie nog nooit een krater heeft gezien en de centen heeft hoeft er geen probleem van te maken. Jullie hebben wel wat meer gezien.
Mooie panorama's Leuk verslag heb je er weer van gemaakt,
Nog fijne dagen gewenst.
Groeten,
Ine en Johan
Leuke verhalen en foto's, ik mis wel Maria op de foto's. Maar ja zij neemt ze zeker.....
Nog veel plezier en blijf genieten.
Lieve groetjes, Elly
Wat leuk dat ik jullie nu ook kan volgen! Wat een prachtige reizen hebben jullie al gemaakt. Ik probeer alles te lezen, maar dat is nog een hele klus. Nog een paar fijne dagen met veel Italiaans ijs toegewenst ;) Groetjes Ramona