Beren op de weg

25 juli 2011 - Clearwater, Canada

Zaterdag 23 juli:

Vandaag stond de rit van Canmore naar Jasper op het  programma.  Met andere woorden: de Icefields Parkway, de beroemdste route door Canada. (in elk geval voor de toeristen). Er valt niet zo heel veel te vertellen, het komt gewoon neer op: OOOHHHH, AHHHH.  De foto’s zeggen eigenlijk al alles. We hebben daar verschillende stops gemaakt, zoals Bows Lake, Peyto Lake, Athabasca Glacier. Over de gletsjer kunnen we vertellen, dat hij zo dik is als de Eiffeltoren en een oppervlakte heeft van 90 x Central Park in New York (en dat is al gigantisch). We hebben aan de rand van de gletsjer rond gelopen. Er op gaan was niet te  adviseren, omdat er onder de voet van de gletsjer een meer zit van het smeltwater. Je zou door een van de verborgen spleten kunnen vallen. Na ook een bezoek aan het Icefields Visitors Center, zijn we doorgereden naar Jasper. Vlak voor Jasper ook nog de Athabasca waterval bekeken.

Zondag 24 juli:

Mooi weer, boven 20 graden met een zonnetje erbij! Allereerst naar de Miette Hotsprings gereden, waar we koffie gedronken hebben. Zijn de hottubs niet meer in gegaan, omdat de verschillende baden bomvol zaten en wij dat niet zo heel aantrekkelijk vonden. Vervolgens doorgereden naar Maligne Lake. Een groot meer, waar je ook een rondvaart kunt doen. Terug naar Jasper waar we weg 93 A hebben gereden, waar volgens de locals veel wild gezien kon worden. Helaas voor ons, niets. De hele drukke weg naar de Miette Hotsprings , was voor ons nog interessanter, omdat daar (zoveelste) Wapiti ’s naast de weg stonden. Voordat we Jasper inreden, zijn we ook nog even naar de Jasper tram geweest. Een gondellift, die je bovenop de berg brengt, vanwaar je een mooi uitzicht hebt. Het was al sluitingstijd dus deze niet meer genomen. We waren te moe om ook nog Mount Edith te doen, dus hebben besloten die maar te bewaren voor de volgende dag.

Maandag 25 juli

Op naar Mount Edith. We waren net buiten Jasper terug op de Icefields Parkway, of er was een drukte op de weg.  Laat het deze keer nu eens geen Wapiti zijn, maar een echte  zwarte beer.

Zwarte Beer

Natuurlijk onmiddellijk de auto aan de kant en ook kijken. De mensen liepen op de weg te fotograferen (de beer was zo’n 15 m van ons vandaan!) de parkwachters probeerden mensen zeer vriendelijk weer die auto’s in te krijgen. Daar gaf iedereen natuurlijk gehoor aan, nadat we allemaal klaar waren met fotograferen en filmen. Eigenlijk moet je een afstand bewaren van 100 m en in je auto blijven zitten, maar dat werkt niet voor al die blije toeristen. Uiteindelijk hebben ze de beer gevolgd en hem beschoten met enkel lawaai, zodat de beer weer het bos in vluchtte.  Wij  weer op pad naar de eigenlijke bestemming Mount Edith. We waren nog geen 5 min op weg en weer een paar auto’s die stilstonden op de weg. Het zou toch niet weer zeker? Maar…………..het bleek weer een zwarte beer te zijn, die op nog geen 4 m van onze auto lekker besjes zat te eten! Mount Edith bleek al net zo mooi te zijn. Een gletsjer, met ervoor een turquoise gekleurd meer, met zelfs nog drijvend ijs erop. Vanmiddag ook nog naar Clearwater gereden. O ja, vandaag mooi weer. We hebben alles tussen 31 en 16 graden gehad. Elke 500 m kan de temp. weer anders zijn.

Groetjes van ons enne.. heel erg leuk dat jullie ons zo  volgen. Wij vinden jullie reacties ook super leuk om te lezen!

1. Bep en Leon:
    26 juli 2011
    Hello ladies, wat een reis hè. Zoveel natuurschoon; het is een mooie wereld waarin we leven en mogen reizen, toch? En dan ook nog beren op de weg.........We zouden er bijna jaloers op worden. Ons enigste wild langs de weg was destijds welgeteld 1 ree! Onze herinnering aan Jasper is ook leuk. Een niet te groot, leuk, en gastvrij stadje. Leuk treinstation en mooie locomotief ervoor, en heerlijk ontbijt...........Evengoed, de omgeving blijft een fantastisch mooi landschap. Zijn jullie onderweg naar Clearwater nog door Valmount gekomen met z'n imposante entree? Hier komen ook de eerste zalmen van het seizoen, maar waarschijnlijk is jullie periode hiervoor nog net iets te vroeg.
    In Clearwater is het Well Gray's National Park zeer de moeite waard. Als je nog geen watervallen hebt gezien, dan is nu jullie kans.................Het is een prachtig park waar je makkelijk de hele dag in kunt rond rijden en lopen. In onze herinnering kan je aan de oever van een meer heerlijk eten bij de Painted Turtle (zijn niet helemaal zeker of de naam klopt maar is daar "wereld beroemd."

Afijn, gewoon lekker doorgaan met het genieten van deze reis en tot jullie volgende reportage!

Groetjes van Bep en Leon.
  2. Pa en ma.:
    26 juli 2011
    Hebben die beren voor jullie ook staan dansen.
  3. Tineke van Andel:
    27 juli 2011
    Hoi Petra en Maria,

Wat een prachtige foto´s weer! Canada zou ook echt wel mijn land zijn om eens te bekijken! In ieder geval niet zo warm!! Haha, en dat is voor mij prima.
    Hier is het ook niet warm, helaas zien we de zon niet zo veel maar anders zou het voor mij perfekt zijn. Gisteren met mijn zus een dagje wellness gedaan, heerlijk in de sauna geweest )en daar kan ik dan wel weer redelijk tegen). Prima om te doen met dit weer!
    Bedankt weer voor jullie reportage. Geniet lekker verder van jullie vakantie.
    Groetjes van Tineke
  4. Olga:
    27 juli 2011
    Hallo Petra en Maria.

Wat een mooi verhaal weer! En ook de foto's en video's, het is net of je er zelf bij bent! Wat leuk dat jullie de beren gezien hebben, dat lijkt me wel heel speciaal als ze zo dichtbij zijn.
    Nog heel veel plezier verder en we kijken weer uit naar het volgende verhaal.

Groetjes van Olga
  5. Lia keverkamp:
    28 juli 2011
    Heey Girls,

dact da ik helemaal bij was maar kwam er net achter dat ik wat gemist had ha ha ha ha. Tjee wat een prachtige natuur, word er stil van!!!!! Enjoy it!!!!

dikke kus Lia